Snažíte sa o bábätko? Overte si ČO najskôr, či sa vám to podarilo.

 

Zázračná palička – tehotenský test. 

Zistenie, či čakáte bábätko môže byť plné emócií a napätia. Či ste sa pokúšali otehotnieť roky, alebo ste sa o to vôbec nesnažili,  určite chcete mať istotu čo najskôr. Vďaka tehotenskému testu si môžete potvrdiť tehotenstvo v súkromí ešte pred tým, ako sa vyberiete za gynekológom.

Tehotenský test je jednou z najrýchlejších možností, ako aj doma zistiť, či je žena tehotná. Pri správnom použití je test veľmi presný, spoľahlivosť dosahuje až 99%. 

Za objav čarovnej paličky v podobe domáceho tehotenského testu nevďačíme lekárom ani vedcom. Vymyslela ho v roku 1967 Margaret Crane, povolaním grafická dizajnérka, keď prechádzala laboratóriami spoločnosti Organon Pharmaceuticals. Na potvrdenie výsledku testu bolo treba trpezlivo čakať dve hodiny. Žena sa však o výsledku mohla dozvedieť prvá v pohodlí domova. 

Ponuka tehotenských testov je bohatá. Najviac rozšírené sú testy prúžkové, tyčinkové, kazetové s pipetou alebo digitálne. Odlišujú sa spôsobom použitia. Praktické sú balenia, ktoré obsahujú hneď 2 kusy. Každý test je totiž určený iba na jedno použitie.

Všetky bežne dostupné tehotenské testy fungujú na rovnakom princípe. Reagujú na prítomnosť  ľudského chorionického gonadotropínu (hCG) v moči. Hormón hCG sa začína tvoriť na začiatku tehotenstva a jeho množstvo každým dňom prudko narastá. 

Najpresnejší výsledok tehotenský test ukáže po vynechaní menštruácie. Každý test má na obale uvedenú aj citlivosť, s akou dokáže zachytiť prítomnosť hCG hormónu. Test je tým citlivejší, čím nižšiu hladinu hCG hormónu dokáže zachytiť, a teda čím skôr sa chcete otestovať, tým citlivejší test by ste mali použiť. Mnohé moderné tehotenské testy uvádzajú schopnosť zachytiť veľmi malé množstvo hormónu HCG a ukázať tehotenstvo už šesť až osem dní po ovulácii.  Ak však testujete príliš skoro, môže sa stať, že výsledok testu bude falošne negatívny. Pozitívny výsledok testu s vysokou pravdepodobnosťou naznačuje, že ste skutočne tehotná. A to aj v prípade, že sa na teste objaví slabá čiarka. Ak si však výsledkom testu nie ste istá, kontaktujte svojho lekára. 

LIVSANE - produkty pre zdravie, imunitu, matku a dieťa, tehotenské testy a ďalšie


Blogy, ktoré by vás mohli zaujímať

Produkty LIVSANE

Produkty LIVSANE

Vyhľadaj lekáreň

Zadajte mesto, ulicu alebo miesto kde chcete vyhľadávať Partner lekáreň